Tillbaka Tillbaka

Köpguide

Köpguide
Se allt

Bruksanvisningar

Bruksanvisningar
Se allt

FAQ - Vanliga frågor

FAQ - Vanliga frågor
Se allt

Tillbehör

Sortera efter

Visa filter
Pris
Bredd
Färg
Modell

Tillbehör

Tillbehör till köksfläktar

 

Du behöver inte vara expert på varken motorer, filter eller rörgenomföring, för att få exakt den köksfläkt du drömmer om - och lite till på köpet. Därför erbjuder vi ett stort urval av tillbehör och rengöringsutrustning för köksfläktar. Hos oss hittar du både kolfilter, fettfilter, externa motorer och fjärrkontroller. Vi är här för dig - en bra känsla! Se urvalet här.

 

Fettfilter

Nuförtiden är nästan alla köksfläktar utrustade med ett fettfilter. De sitter vanligtvis på undersidan av köksfläkten och är det första luften kommer i kontakt med på väg in i spiskåpan. Dessa filter ser till att det värsta i luften avlägsnas innan den sugs ut eller cirkuleras genom kolfiltret. De är vanligtvis gjorda i keramik eller textila fibertyger (fleece-material) och behöver bytas med jämna mellanrum, någonstans mellan 4 och 8 veckor.

 

Kolfilter

Dessa filter används främst med recirkulerande köksfläktar men som på senare tid även börjat användas till utsugningsfläktar för ett ännu mer effektiv reningsprocess. Det är kolfiltret som avlägsnar lukter och rök från luften. Dessa filter behöver inte bytas ut lika ofta som ett fettfilter och behöver bara bytas någon gång mellan 12 och 18 månader.

 

Kolfiltrets funktioner

Kolfilter syftar alltså till den metod som använder sig av aktivt kol för att filtrera ut föroreningar från vatten eller luft. Filtret i sig är gjort av aktivt kol som framställts från torv, stenkol eller träkol. Det aktiva kolet i kolfilter till köksfläktar fångar upp all smuts i luften som fett eller rök, samtidigt som det tillåter luften att gå rakt igenom filtret. Kolfilter till köksfläktar är  väldigt effektiva på att avlägsna starka luktar.

 

Rengöring av fettfilter

Fettfiltret är det första luften passerar i en köksfläkt. Den sitter närmast spishällen och har som namnet antyder uppgiften att fånga upp allt fett i luften. De två vanligaste materialtyperna av fettfilter är polyester och metalltråd:

Fettfilter av polyester är ett mer ömtåligt material som det rekommenderas att diska för hand med vatten och diskmedel. När du märker att filtret börjat tappa form eller att det gått hål i den bör den bytas ut.

Metalltrådsfilter går i de flesta fallen att rengöra direkt i en diskmaskin. Vi råder dig dock att tvätta filtren i en tom diskmaskin. Fetter från filtret riskerar annars att sätta sig på andra artiklar i maskinen. Tar man väl hand om sitt metalltrådsfilter kan den räcka lika länge som köksfläkten själv. Men går det sönder eller om det skulle börja droppa kondensvatten från fläkten (ett tecken på att de inte släpper igenom tillräckligt mycket luft) rekommenderar vi att byta ut det omedelbart.

 

Rengöring av kolfilter

Efter att fettet filtrerats bort från luften i fettfiltret är det kolfiltrets tur att avlägsna matoset.

Det finns huvudsakligen två typer av kolfilter för köksfläktar: ”engångs”-filter och tvättbart kolfilter.

”Engångs”-kolfilter mättas med tiden och tappar då sin förmåga att fånga upp matos effektivt och behöver då ersättas med ett nytt. 

Tvättbart kolfilter för köksfläktar kan rengöras i diskmaskinen, men som efteråt krävs en så kallad ”återupplivning”. Efter du diskat ett tvättbart kolfilter har kolet nämligen blivit inaktivt och behöver återaktiveras. Återupplivningen går till på följande vis: låt kolfiltret torka helt, värm ugnen till cirka 150 grader, låt den ligga i den varma ugnen i ett par timmar, låt kolfiltret svalna, montera tillbaka det.

 

Förläng garantin på din köksfläkt!

Genom att skicka en bild på din fläkt kan du få en garantiförlängning på upp till 6 månader!

 1. Köp valfri Nortberg köksfläkt.
 2. Ta en bild av din fläkt efter montering
  i köket.
 3. Ladda upp bilden via Nortbergs plattform.
 4. Njut av den förlängda garantin.
Använd den

Varför Nortberg?

 • Snabb
  och säker frakt
 • En produkt direkt
  från tillverkaren
 • Kvalitetsgaranti
 • Garantiservice efter garantin