Tillbaka Tillbaka

Köpguide

Köpguide
Se allt

Bruksanvisningar

Bruksanvisningar
Se allt

FAQ - Vanliga frågor

FAQ -  Vanliga frågor
Se allt

Hur fungerar en kolfilterfläkt?

Om man inte har möjlighet att leda ut matoset via en ventilationskanal kan lösningen vara att montera en recirkulationslösning; kolfilter eller plasmafilter. Från början fanns det bara en sorts kolfilter men nu finns det flera olika lösningar som hamnar under kategorin ”kolfilterfläkt” men tanken är den samma: att ta bort doftämnen från luften och skicka tillbaka luften in i köket igen - recirkulering.

Kolfilterfläkten renar matoset i flera steg. Först fångas fett och vattenånga upp i fettfiltren. Därefter leds luften vidare till kolfiltret som tar bort doftämnena. 

Vad är fördelen med en kolfilterfläkt?

En fördel med recirkulation är ett enkelt montage eftersom man inte måste ta hänsyn till ventilationskanalens placering. Dessutom är metoden snäll mot miljön och plånboken då man inte skickar ut uppvärmd luft. Kolfilterfläkten är också tryckneutral vilket innebär att den inte kräver någon extra tilluft, den fungerar alltså bra i täta hus.

Vad är nackdelen med en kolfilterfläkt?

En bra kolfilterfläkt är oftast ett sämre alternativ än en traditionell frånluftsfläkt. Vid matlagning bildas ansenliga mängder vattenånga som inte evakueras ut med denna lösning utan stannar kvar i köket. 

Plasmafilter är en bättre lösning och har dessutom en riktigt lång livslängd med bibehållen funktion.

Vad är det viktigaste att tänka på när man installerar en kolfilterfläkt?

Tumregeln är: ju större avstånd från utblås till skåp, väggar eller tak desto mindre störningar och därmed bättre funktion.

En annan aspekt som bör övervägas vid val av köksfläkt är dess ljudnivå. Tyvärr är köksfläktar enheter som inte arbetar tyst, men kom ihåg att en köksfläkt inte är på konstant - vi slår på den endast vid behov. En köksfläkt som är i drift bör inte överstiga 70 i decibelvärde; Dess buller bör inte heller störa konversationer och aktiviteter som att lyssna på radio eller titta på TV. Innan vi gör ett köp är det värt att fråga producenten om decibelvärdet i beskrivningen om köksfläkten gäller den högsta eller lägsta hastighetsnivån.

Ett element som orsakar buller är naturligtvis fläktens motor. För att minska ljudet något kan olika typer av ljuddämpare appliceras på insidan av enheten. Typen av filter som används påverkar också ljudet i drift - för att kompensera det, använd metallfilter, som fungerar bäst i det här fallet. En ytterligare idé att minska bullret från fettfilter är att använda tejp där kanterna på filtret sitter tätt mot köksfläkten för att förhindra vibrationer. En annan anledning till buller från fläkt, kan vara felaktig installation, därför är det värt att ägna särskild uppmärksamhet vid montering från början.

En modern köksfläkt bör vara både snygg och funktionell, och perfekt anpassad till kökets interiör för att skapa en harmonisk helhet med möblerna. Vad som är värt att se närmare på, är köksfläktens funktionalitet. En särskild uppmärksamhet bör ägnas åt filtren, som är grunden för kökfläktens drift. Det finns två bastyper av filter: fettfilter och kolfilter. 

Fettfilter

Det är det första filter som luften passerar. Sitter "närmast" spishällen och har som uppgift att som namnet antyder, fånga upp fettet som följer med den varma luften som köksfläkten suger in. Det finns två grundtyper av filter. Metalltrådsfilter och polyesterfilter. De har samma uppgift och fungerar på samma sätt. Skillnaden är hållbarheten.

Polyesterfilter är en mjuk matta som man kan diska för hand med handdiskmedel, när det börjar tappa formen eller det går hål eller lossnar bitar ur det, så är det dags att byta.
Den brukar hålla ca 2 år.

Metalltrådsfilter, är ett filter med spunnen metall, med eller utan ram. Många nya fläktar har med ram, då det är lite snyggare att titta på. De filtren kan man i de allra flesta fall diska i maskin (kolla i manualen vad som sägs om ditt filter). 

Kolfilter

Kolfilter, eller recirukaltionsfilter är det andra filter som luften passerar genom. Kolfiltrets uppgift är att ta bort matoset från luften som går igenom det. Så att med andra ord så är luften efter det fettfri och luktfri.Kolfilter använder man då man inte har möjlighet att koppla sin köksfläkt på en utluftsventil. Så bor man i villa och fläkten är kopplad med en slang till en ventil som går ut genom fasaden så behöver man inget kolfilter. Det skadar inte fläkten på något sätt om man har ett kolfilter, men det gör ingen skillnad.

Det finns två typer av kolfilter, dels de man kan tvätta och återaktivera, dels de som är "engångs" och mättas med tiden så man måste byta dem. Det beror på vilken fläkt man har vilken filtertyp som passar just den fläkten. De filter som är "engångs" har en hållbarhet på ca 6 månader, efter det är filtret mättat och slutar att fånga upp matoset. De man kan göra är att tvätta i den diskmaskin och sedan värma upp den i ugnen för att återaktivera. Det brukar man kunna göra ett par gånger så det håller i ca 2 år.

För att köksfläkten ska kunna utföra sina funktioner på bästa möjliga sätt, måste den vara tillverkad av ett lämpligt material som tål den höga temperaturen som genereras under tillagning eller stekning. Köksfläktar kan tillverkas av följande material:

Inox rostfritt stål
inox rostfritt stål (även kallat kromstål) består av krom och nickel. Nickel gör inte bara köksfläktens yta blank utan stärker också dess uthållighet. Tjockleken på kromstålet köksfläktar tillverkas av varierar från 0,5 till 0,8 mm. Ju större tjocklek, desto mer massiv och hållbar är fläkten.

 

Lackerat stål
lackerat stål täcks med vald färg med pulvermetoden.

Härdat glas
som i fallet med rostfritt stål - ju större tjockleken på glaset, som enheten är tillverkad av desto bättre är dess kvalitet. Glas är ett av de mest populära materialen för att tillverka köksfläktar. En del av fläktarna i härdat glas har en modulär struktur som gör det lättare att demontera enheten i mindre delar, vilket definitivt är mycket användbart vid rengöring av enheten.

Trä
det är det material som används minst vid konstruktionen av köksfläktar. Oftast är köksfläktar som är i retrostil gjorda av trä. Vanligtvis är det bok, ek, ask och al. Ytan på takfoten av trä kan vara rå, lackerad eller utformad för att täckas med vilken färg som helst.

Valet av rätt typ av köksfläkt till vårt kök är mycket viktigt. Varje köksfläkt passar inte alla kök. Valet av den lämpligaste till just vårt kök kommer att bestämmas av estetiska överväganden såklart, men inte bara, utan också av varje köpares individuella behov. Det finns många fläkttyper på marknaden idag. Men generellt kan vi dela in dem i två större grupper: fritt stående eller inbyggda köksfläktar.

Till de fritt stående fläkttyperna kan vi räkna in:

Vägghängda köksfläktar
är större än skåpintegrerade fläktar, och tar därmed mer utrymme. De är dock definitivt effektivare och de flesta har en mycket unik design. Dessa är utrustade med en speciell maskering / dekorativ skorsten ovanför sugelementet, i vilken det finns en ventilationskanal.

Frihängande köksfläktar
dem är väldigt lika de vägghängda, men den största skillnaden är att de inte är monterade på väggen utan i taket. Som namnet antyder placeras den frihängande köksfläkten ovanför spishällen på köksön i öppna planlösningar. Denna typen av köksfläkt är en mycket effektiv och exklusiv visuellt, men definitivt dyrare än alla nämnda ovan.

Utdragbara köksfläktar
I den andra gruppen, dvs. gruppen med dem inbyggda köksfläktarna, kan det vara bra att främst ägna uppmärksamhet åt en utdragbar köksfläkt.

Det är den perfekta lösningen för dem som vill att deras köksfläkt ska vara osynlig. De kännetecknas av mycket liten storlek, vilket emellertid är lika med lägre effektivitet.

Obsługa okapu na pierwszy rzut oka nie wydaję się być trudną procedurą. Zwykle ogranicza się do naciśnięcia przycisku włącz-wyłącz. Od pewnego czasu jednak pojawiają się na rynku i takie okapy, które nie tylko pokazują na cyfrowym wyświetlaczu datę czy godzinę, ale także dają się odpowiednio zaprogramować (np. same podpowiadają kiedy należy wymienić filtr). Oto najczęściej spotykane typy sterowania okapami kuchennymi:

Sterowanie dotykowe (sensor touch)
okapy posiadające funkcje sterowania przy pomocy dotyku placami mają wbudowany z przodu wyświetlacz LED. Powierzchnia wyświetlacza jest bogata w walory wizualne i łatwa do czyszczenia.

Sterowanie przyciskowe (soft touch)
w tym wypadku stopień intensywności pracy czy oświetlenia jest ustawiany za pomocą miękkich przycisków. W przypadku tego typu sterowania okapy wyposażone są przeważnie w wyświetlacz typu LCD.

Sterowanie przyciskowe mechaniczne
polega na ustawianiu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy przycisków umieszczonych na okapie.

Sterowanie zdalne
parametry okapu ustawiane są z pewnej odległości przy pomocy specjalnego pilota. Często występuje jako dodatkowa opcja w okapach, które posiadają już sterowanie manualne.

Sterowanie kołyskowe mechaniczne
polega na ustawieniu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy półokrągłych, kołyskowych przełączników.

För att garantera en god funktion så bör man sträva efter att kåpan skall vara minst 10 centimeter bredare än spishällen. Detta för att förhindra att matos hamnar vid sidan om köksfläkten.

 

 

 

Varför Nortberg?

  • Köpguide
    Snabb
    och säker frakt
  • Köpguide
    En produkt direkt
    från tillverkaren
  • Köpguide
    Kvalitetsgaranti
  • Köpguide
    Garantiservice efter garantin